Pierniczki

 

To świąteczny obowiązek w każdym domu! Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. 

/3 blachy pierniczków/

Składniki:

2 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka cukru
2 czubate łyżki masła
2 czubate łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 czubata łyżka przyprawy do piernika

  • na lukier:

1 szklanka cukru pudru
łyżka wrzątku
2 łyżki soku z cytryny

 

          W rondelku rozpuść masło, cukier, miód i przyprawę do piernika. Kiedy masa z rondelka ostygnie wlej ją do mąki i sody, dodaj jajka i wyrób ciasto. Nie zagniataj zbyt długo, tylko do połączenia składników. Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka, dosyp trochę mąki. Nagrzej piekarnik do 180 st. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm i powykrawaj różnego kształtu ciasteczka. Poukładaj na blachy wyłożone papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 5-7 min.

W tym czasie zrób lukier. Do cukru pudru wlej sok z cytryny, dodaj wrzątek i energicznie wymieszaj. 

Kiedy pierniczki ostygną ozdób je lukrem.

Smacznego!