Risotto pomidorowo – bazyliowe

Risotto czyli jeden z hitów weneckiej kuchni u mnie w wersji pomidorowo – bazyliowej, opartej na przepisie Jamiego Olivera.

/porcja na 2 osoby/

Składniki:

1 litr bulionu warzywnego
300 g pomidorów koktajlowych
1 łodyga selera naciowego
300 g ryżu do risotta
120 ml białego wina
duża garść startego parmezanu
kawałek masła
pół cebuli
3 ząbki czosnku
kilka listków bazylii
sól, pieprz, curry
oliwa 

          Bulion warzywny wlej do garnka i postaw na małym ogniu. Do innego garnka wlej odrobinę oliwy i dodaj posiekany seler oraz cebulę. Podsmażaj je mieszając przez około 10 minut aż zmiękną, zwiększ ogień, dodaj ryż i mieszaj przez minutę, aby ryż wchłonął wszystkie smaki. Następnie wlej wino i mieszaj aż się wchłonie. Przypraw solą, pieprzem i curry. Dodawaj co minutę chochlę bulionu i gotuj przez około 16 minut aż ryż ugotuje się al dente. 

W tym czasie w małym garnku wlej odrobinę oliwy i wrzuć posiekany czosnek. Następnie dodaj przekrojone na pół pomidorki i listki bazylii. Dopraw solą i pieprzem, podsmażaj przez 3 minuty delikatnie mieszając. 

Zdejmij garnek z ryżem z ognia i dodaj masło, wymieszaj. Dodaj pomidorki z bazylią i posyp startym parmezanem.

Buon appetito!