Włoska chmurka

 

Bardziej oryginalna wersja bezików i mascarpone. Znowu pachnie po włosku….. 🙂

/2 duże porcje/

Składniki:

  • na bezy:

3 białka
szczypta soli
1/3 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
garść drobno posiekanych orzechów włoskich

  • na masę:

250g serka mascarpone
100g śmietany 30%
łyżka likieru amaretto
2 łyżki cukru pudru

1 banan
maliny

             Najpierw zrób bezy. W tym celu ubij białka z odrobiną soli, powoli dodawaj cukier nadal miksując. Dodaj kawę i orzechy, nie mieszaj za długo. Rozgrzej piekarnik do 110st., wyłóż blachę papierem do pieczenia i nakładaj masę rękawem cukierniczym lub łyżką robiąc małe beziki. Piecz 1,5 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj blachy. Zostaw beziki jeszcze na godzinę przy uchylonym piekarniku.

Ubij śmietanę z cukrem pudrem, potem dodawaj po łyżce mascarpone i miksuj aż powstanie jednolita masa, dodaj łyżkę amaretto i zamieszaj.

W pucharkach ułóż na zmianę owoce, masę i bezy.

Smacznego!