Cytrynowe ciasteczka owsiane

 

Proste i smakują każdemu, idealne do kawy. Uważaj na nie po wyciągnięciu z piekarnika, będą jeszcze miękkie, dopiero po chwili stwardnieją. 

Składniki:

250g masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki mąki pszennej
skórka otarta z 1 cytryny

          Utrzyj miękkie masło z cukrem, dodaj płatki owsiane, przesianą mąkę, sodę i skórkę z cytryny. Ugniataj do połączenia składników, następnie uformuj kulę, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 40 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. i wyłóż blachy papierem do pieczenia. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj w odstępie 3 cm lekko je rozpłaszczając. Pieczemy ok. 8 minut aż lekko się zarumienią.

Smacznego!

 

Comments

Comments are closed.