
Cynamonowa drożdżówka z jabłkami
10 grudnia 2018
Drożdżówka w wersji jesiennej, pachnąca jabłkami i cynamonem. Idealnie nadaje się też na świąteczny stół. 🙂
/foremka o wym. 12x30cm/
Składniki:
450g mąki pszennej
150ml mleka
130g cukru
25g świeżych drożdży
2 jaja
80g masła
3 jabłka
4 łyżki puree z dyni
łyżeczka imbiru
3 łyżeczki cynamonu
kruszonka:
80g masła
60g cukru
60g mąki
- Wsyp pokruszone drożdże do małej miseczki, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki oraz podgrzane (ale nie gorące) mleko. Wymieszaj dokładnie, aby wszystkie składniki się rozpuściły. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Rozpuść masło w rondelku i odstaw do ostygnięcia. Do dużej miski wsyp mąkę i cukier. Dodaj zaczyn, jajka i letnie rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto i chwilę wyrabiaj, potem włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę, podsmaż chwilę na patelni albo w garnku, aż zmiękną, dodaj imbir i cynamon, wymieszaj.
- Kiedy ciasto drożdżowe wyrośnie, przełóż je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmaruj puree z dyni, wyłóż jabłka i odstaw jeszcze na pół godziny.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C i zrób kruszonkę. Zimne masło pokrój na kawałki, dodaj cukier, mąkę i połącz składniki.
- Posyp kruszonkę na ciasto i wstaw do piekarnika na ok. 35-40 minut.
Smacznego!

Poprzedni
Cytrynowe babeczki bez pieczenia

Nowsze