Cynamonowa drożdżówka z jabłkami

Drożdżówka w wersji jesiennej, pachnąca jabłkami i cynamonem. Idealnie nadaje się też na świąteczny stół. 🙂

/foremka o wym. 12x30cm/

Składniki:

450g mąki pszennej
150ml mleka
130g cukru
25g świeżych drożdży
2 jaja
80g masła

3 jabłka
4 łyżki puree z dyni
łyżeczka imbiru
3 łyżeczki cynamonu

kruszonka:
80g masła
60g cukru
60g mąki

  1. Wsyp pokruszone drożdże do małej miseczki, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki oraz podgrzane (ale nie gorące) mleko. Wymieszaj dokładnie, aby wszystkie składniki się rozpuściły. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Rozpuść masło w rondelku i odstaw do ostygnięcia. Do dużej miski wsyp mąkę i cukier. Dodaj zaczyn, jajka i letnie rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto i chwilę wyrabiaj, potem włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce. 
  3. Jabłka obierz i pokrój w kostkę, podsmaż chwilę na patelni albo w garnku, aż zmiękną, dodaj imbir i cynamon, wymieszaj.
  4. Kiedy ciasto drożdżowe wyrośnie, przełóż je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmaruj puree z dyni, wyłóż jabłka i odstaw jeszcze na pół godziny.
  5. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C i zrób kruszonkę. Zimne masło pokrój na kawałki, dodaj cukier, mąkę i połącz składniki.
  6. Posyp kruszonkę na ciasto i wstaw do piekarnika na ok. 35-40 minut.

Smacznego!