Ciasto marchewkowe z bananem

Ciasto marchewkowe, proste i łatwe w przygotowaniu, trzeba tylko wymieszać parę składników, zrobić lukier i deser gotowy! 🙂

/foremka o wymiarach 12x22cm/

Składniki:

260g mąki pszennej
150g cukru
łyżeczka sody oczyszczonej 
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
85ml oleju
1 banan
300g startej marchewki

  • lukier:
    60g cukru pudru
    łyżka wrzątku
    łyżka soku z cytryny
  1. Nagrzej piekarnik do 180C, a foremkę wyłóż papierem do pieczenia, chyba że używasz formy silikonowej tak jak ja, wtedy nie trzeba nic robić. 🙂
  2. W jednej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, a w drugiej jajka, olej i marchewkę.
  3. Potem wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj, ciasto będzie bardzo gęste.
  4. Przełóż połowę ciasta do keksówki, wyłóż obranego ze skórki banana w całości i  na koniec pozostałą część ciasta.
  5. Piecz około 50minut, sprawdź patyczkiem czy ciasto nie jest surowe i czy nie potrzebuje jeszcze paru minut.
  6. Kiedy ciasto przestygnie polej je lukrem. Do cukru pudru dodaj sok z cytryny i wrzątek i energicznie wymieszaj.

Smacznego!