Ciasto marchewkowe, proste i łatwe w przygotowaniu, trzeba tylko wymieszać parę składników, zrobić lukier i deser gotowy! 🙂
/foremka o wymiarach 12x22cm/
Składniki:
260g mąki pszennej
150g cukru
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
85ml oleju
1 banan
300g startej marchewki
- lukier:
60g cukru pudru
łyżka wrzątku
łyżka soku z cytryny
- Nagrzej piekarnik do 180C, a foremkę wyłóż papierem do pieczenia, chyba że używasz formy silikonowej tak jak ja, wtedy nie trzeba nic robić. 🙂
- W jednej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, a w drugiej jajka, olej i marchewkę.
- Potem wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj, ciasto będzie bardzo gęste.
- Przełóż połowę ciasta do keksówki, wyłóż obranego ze skórki banana w całości i na koniec pozostałą część ciasta.
- Piecz około 50minut, sprawdź patyczkiem czy ciasto nie jest surowe i czy nie potrzebuje jeszcze paru minut.
- Kiedy ciasto przestygnie polej je lukrem. Do cukru pudru dodaj sok z cytryny i wrzątek i energicznie wymieszaj.
Smacznego!