
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami
Drożdżówka z owocami, rumową kruszonką i polewą czekoladową.
/ciasto o średnicy 24cm/
Składniki:
- ciasto drożdżowe:
450g mąki
150ml mleka
130g cukru
25g świeżych drożdży
2 jaja
80g masła
- kruszonka:
50g masła
50g cukru
50g mąki
2 krople aromatu rumowego
350g brzoskwiń
100g czekolady
Podgrzej mleko, powinno być ciepłe, ale nie gorące. Włóż do miski pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru oraz wlej mleko. Mieszaj dokładnie aż wszystkie składniki się rozpuszczą, następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Do innej miski wsyp przesianą mąkę, cukier i wlej zaczyn, wymieszaj łyżką. Dodaj jajka i rozpuszczone, ciepłe masło. Wyrób ciasto ręką, przykryj ściereczką i odstaw na około 2 godziny. Żeby ciasto drożdżowe po upieczeniu było puszyste i miękkie musi dobrze wyrosnąć.
W tym czasie zrób kruszonkę. Wszystkie składniki zagnieć i wstaw do lodówki. Owoce obierz i pokrój w dużą kostkę, a czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Nagrzej piekarnik do 180°C, wyłóż tortownicę papierem do pieczenia a boki posmaruj masłem. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż do foremki, poukładaj brzoskwinie i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika na ok.35-45 minut, do przypieczenia kruszonki. Po lekkim przestygnięciu ciasta, polej je czekoladą.
Smacznego!

Egzotyczne smoothie

2 komentarze
Danka
Jak na razie piekę tylko placek, który zawsze sie udaje ale przymierzam sie do dalszego próbowania wypieków. Ten przepis mi sie podoba.
Kamil
Uwielbiam to ciasto w wersji z truskawkami 🙂 Jest genialne!