Ciasta,  Drożdżowe

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

Drożdżówka z owocami, rumową kruszonką i polewą czekoladową.

/ciasto o średnicy 24cm/

Składniki:

  • ciasto drożdżowe:

450g mąki
150ml mleka
130g cukru
25g świeżych drożdży
2 jaja
80g masła

  • kruszonka:

50g masła
50g cukru
50g mąki
2 krople aromatu rumowego

350g brzoskwiń
100g czekolady

                      Podgrzej mleko, powinno być ciepłe, ale nie gorące. Włóż do miski pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru oraz wlej mleko. Mieszaj dokładnie aż wszystkie składniki się rozpuszczą, następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Do innej miski wsyp przesianą mąkę, cukier i wlej zaczyn, wymieszaj łyżką. Dodaj jajka i rozpuszczone, ciepłe masło. Wyrób ciasto ręką, przykryj ściereczką i odstaw na około 2 godziny. Żeby ciasto drożdżowe po upieczeniu było puszyste i miękkie musi dobrze wyrosnąć.
W tym czasie zrób kruszonkę. Wszystkie składniki zagnieć i wstaw do lodówki. Owoce obierz i pokrój w dużą kostkę, a czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Nagrzej piekarnik do 180°C, wyłóż tortownicę papierem do pieczenia a boki posmaruj masłem. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż do foremki, poukładaj brzoskwinie i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika na ok.35-45 minut, do przypieczenia kruszonki. Po lekkim przestygnięciu ciasta, polej je czekoladą.

Smacznego!

2 komentarze