Bezglutenowe,  Chleb, bułeczki,  Śniadania

Chlebek amarantusowy z sezamem

Miało być ciasto, ale w sumie można ten wypiek spokojnie podciągnąć pod chlebek. 🙂 Jest raczej słodki, więc polecam jeść go z dżemem lub twarożkiem.

/foremka o wymiarach 30x10cm/

Składniki:

300g prażonego sezamu
120g amarantusa ekspandowanego 
4 jajka
3 łyżki miodu
3 łyżki oleju kokosowego
120g cukru trzcinowego
100g mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
garść orzechów i rodzynek
30ml syropu z agawy

  1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka, miód i olej kokosowy zmiksuj. 
  2. Dodaj amarantus i wcześniej uprażony na patelni sezam. Wymieszaj.
  3. Ubij pianę z białek, dodając stopniowo cukier. Kiedy białka będą sztywne, dodaj je do masy i delikatnie wmieszaj,
  4. Wsyp mąkę, orzechy, rodzynki i wlej syrop oraz sok z cytryny. Wymieszaj wszystko delikatnie, ale dokładnie.
  5. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
  6. Piecz około 80-90 minut. 

Smacznego! 

13 komentarzy