Bezglutenowe, Chleb, bułeczki, Śniadania Chlebek amarantusowy z sezamem 30 stycznia 2018 Miało być ciasto, ale w sumie można ten wypiek spokojnie podciągnąć pod chlebek. 🙂 Jest raczej słodki, więc polecam jeść go z dżemem lub twarożkiem. /foremka o wymiarach 30x10cm/ Składniki: 300g prażonego sezamu 120g amarantusa ekspandowanego 4 jajka 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju kokosowego 120g cukru trzcinowego 100g mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny garść orzechów i rodzynek 30ml syropu z agawy Oddziel żółtka od białek. Żółtka, miód i olej kokosowy zmiksuj. Dodaj amarantus i wcześniej uprażony na patelni sezam. Wymieszaj. Ubij pianę z białek, dodając stopniowo cukier. Kiedy białka będą sztywne, dodaj je do masy i delikatnie wmieszaj, Wsyp mąkę, orzechy, rodzynki i wlej syrop oraz sok z cytryny. Wymieszaj wszystko delikatnie, ale dokładnie. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 80-90 minut. Smacznego! Poprzedni Morelowe rożki Nowsze Pączki 13 komentarzy Karola Buszujwkuchni 13 lutego 2018 o 14:09 Chciałabym nie mieć dwóch lewych rąk do chleba i zrobić ten z Twojego przepisu! Pyszności : ) KATARZYNA FRANISZYN-LUCIANO 13 lutego 2018 o 14:03 To musi być mega zdrowy chleb!JEST! Ja Zwykła Matkaa Klaudia 13 lutego 2018 o 13:53 Chlebek faktycznie bardzo smakowity. Ja tylko orzechów nie mogę jeść, to dodam słoneczniks. Muszę też zakupić nową foremkę, bo stara się już nie nadaje. Julita 13 lutego 2018 o 10:40 Lubię używać amarantusa w wypiekach, bo nadaje ciekawy smak i odrobinę lekkości 🙂 Tysia 13 lutego 2018 o 00:45 Uwielbiam domowe pieczywo! 🙂 Chlebek musi być pyszny Ola 12 lutego 2018 o 21:15 Świetny!! Wolę myśleć o nim jak o chlebku niż o cieście, bo wtedy można zjeść więcej bez wyrzutów sumienia :))) Thermomania 12 lutego 2018 o 21:02 Cóż za niesamowity pomysł! Kocham takie połączenia. Obawiam się, że gdybym go zrobiła to bym cały pożarła w tajemnicy przed rodziną. 😉 Wiola 12 lutego 2018 o 20:47 Ciekawa propozycja! Muszę wypróbować 🙂 Mariola Grzeda 12 lutego 2018 o 20:47 super pomysł koniecznie do zrobienia Ewelina 12 lutego 2018 o 19:12 Jak dla mnie super połączenie smaków I LOVE LIFE 12 lutego 2018 o 18:36 Koniecznie muszę zrobić takie chlebek w najbliższym czasie❤ Amber 12 lutego 2018 o 18:27 Pysznie! I idealnie na śniadanie. Moim zdaniem to raczej słodki wypiek. Tak samo jak chlebek bananowy. Małgorzata Kijowska 12 lutego 2018 o 17:19 Pyszne są takie chlebki. Idealne na śniadanie przed ciężkim dniem 🙂
Karola Buszujwkuchni 13 lutego 2018 o 14:09 Chciałabym nie mieć dwóch lewych rąk do chleba i zrobić ten z Twojego przepisu! Pyszności : )
Ja Zwykła Matkaa Klaudia 13 lutego 2018 o 13:53 Chlebek faktycznie bardzo smakowity. Ja tylko orzechów nie mogę jeść, to dodam słoneczniks. Muszę też zakupić nową foremkę, bo stara się już nie nadaje.
Julita 13 lutego 2018 o 10:40 Lubię używać amarantusa w wypiekach, bo nadaje ciekawy smak i odrobinę lekkości 🙂
Ola 12 lutego 2018 o 21:15 Świetny!! Wolę myśleć o nim jak o chlebku niż o cieście, bo wtedy można zjeść więcej bez wyrzutów sumienia :)))
Thermomania 12 lutego 2018 o 21:02 Cóż za niesamowity pomysł! Kocham takie połączenia. Obawiam się, że gdybym go zrobiła to bym cały pożarła w tajemnicy przed rodziną. 😉
Amber 12 lutego 2018 o 18:27 Pysznie! I idealnie na śniadanie. Moim zdaniem to raczej słodki wypiek. Tak samo jak chlebek bananowy.
Małgorzata Kijowska 12 lutego 2018 o 17:19 Pyszne są takie chlebki. Idealne na śniadanie przed ciężkim dniem 🙂
13 komentarzy
Karola Buszujwkuchni
Chciałabym nie mieć dwóch lewych rąk do chleba i zrobić ten z Twojego przepisu! Pyszności : )
KATARZYNA FRANISZYN-LUCIANO
To musi być mega zdrowy chleb!JEST!
Ja Zwykła Matkaa Klaudia
Chlebek faktycznie bardzo smakowity. Ja tylko orzechów nie mogę jeść, to dodam słoneczniks. Muszę też zakupić nową foremkę, bo stara się już nie nadaje.
Julita
Lubię używać amarantusa w wypiekach, bo nadaje ciekawy smak i odrobinę lekkości 🙂
Tysia
Uwielbiam domowe pieczywo! 🙂 Chlebek musi być pyszny
Ola
Świetny!! Wolę myśleć o nim jak o chlebku niż o cieście, bo wtedy można zjeść więcej bez wyrzutów sumienia :)))
Thermomania
Cóż za niesamowity pomysł! Kocham takie połączenia. Obawiam się, że gdybym go zrobiła to bym cały pożarła w tajemnicy przed rodziną. 😉
Wiola
Ciekawa propozycja! Muszę wypróbować 🙂
Mariola Grzeda
super pomysł koniecznie do zrobienia
Ewelina
Jak dla mnie super połączenie smaków
I LOVE LIFE
Koniecznie muszę zrobić takie chlebek w najbliższym czasie❤
Amber
Pysznie! I idealnie na śniadanie.
Moim zdaniem to raczej słodki wypiek. Tak samo jak chlebek bananowy.
Małgorzata Kijowska
Pyszne są takie chlebki. Idealne na śniadanie przed ciężkim dniem 🙂