Bezowe gniazdka z budyniem

Lubicie bezy? Ja uwielbiam i postanowiłam nadać im wielkanocny charakter. To idealny świąteczny deser! Trzeba go jeść zaraz po przyrządzeniu, bo bezy nasiąkają budyniem. Ale spokojnie, bezy możecie ususzyć wcześniej, a zrobienie budyniu zajmuję chwilę. 🙂

/ok.6 sztuk/

Składniki:

  • bezy:

3 białka
szczypta
100g cukru

  • budyń:

3 żółtka
300ml mleka
cukier wanilinowy
50g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cytryna

jajeczka czekoladowe
kolorowe posypka

  1. Nagrzej piekarnik do 110C. Ubij białka z odrobiną soli, dodawaj stopniowo cukier. Ubij do powstania bardzo sztywnej masy.
  2. Przełóż ubite białka do rękawa cukierniczego i wyciskaj bezy na kształt gniazdka. Piecz bezy na termoobiegu przez półtorej godziny.
  3. Teraz czas na budyń. 200ml mleka zagotuj z cukrami.
  4. W misce połącz żółtka, 100ml mleka, mąkę i cytrynę (startą skórkę i sok).
  5. Wlej tą mieszankę do gotującego się mleka i energicznie mieszaj do zgęstnienia.
  6. Kiedy budyń ostygnie ponadziewaj nim wystudzone gniazdka.
  7. Do każdego gniazda dodaj parę czekoladowych jajek i posypkę. 

    Smacznego!! 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *