Bezglutenowe ciasto czekoladowo-jogurtowe

Proste bezglutenowe ciasto, bez zbędnych dodatków. Nie za słodkie, czekoladowo-jogurtowe.

/forma o wymiarach 25cm x 30cm/

Składniki:

  • masa czekoladowa:

5 jaj
120g cukru
140g mąki kukurydzianej
40g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
tabliczka gorzkiej czekolady

  • masa jogurtowa:

2 jaja
50g cukru pudru
300g jogurtu naturalnego

            Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik nagrzej do 180°C. Połącz za pomocą rózgi 2 jaja z cukrem pudrem, dodaj jogurt i wymieszaj do powstania jednolitej masy, odstaw.
Teraz czas na masę czekoladową. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Ubij jajka z cukrem na białą puszystą masę, dodaj mąki i proszek do pieczenia, a na koniec delikatnie wmieszaj czekoladę. Wylej masy do formy, najpierw czekoladową a potem jogurtową, użyj szpatułki aby równomiernie je rozłożyć. Piecz około 35 minut. Ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!

 

 

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *