Bezglutenowe babeczki marchewkowe z kremem cytrynowym

Marchewkowe babeczki z mąki bezglutenowej, zamiast cynamonu – kardamon, a na wierzchu maślany krem cytrynowy.

/ok. 12 babeczek/

Składniki:

  • na ciasto:

250g mąki ryżowej bezglutenowej
80g cukru
50g posiekanych orzechów
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
1 łyżeczka mielonego kardamonu
3 jajka
100ml oleju kokosowego
300g startej marchwi (2 duże marchewki)
2 łyżeczki miodu

  • na krem:

200g lemon curd (przepis: http://w-siodmym-niebie.pl/index.php/2017/03/20/lemon-curd/)
3 łyżki cukru pudru
180g miękkiego masła

             Do jednej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kardamon, orzechy, a do drugiej miski wlej olej, jajka, miód, dodaj startą marchew i wymieszaj. Potem wlej mokre składniki do suchych i połącz je w jedną masę. Nagrzej piekarnik do 180°C, wyłóż foremkę do pieczenia babeczek papilotkami i nałóż do każdej po 2 łyżki ciasta. Piecz przez 20 minut. 
Ubij masło z cukrem pudrem i dodawaj po łyżce lemon curd, miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Kiedy babeczki ostygną, udekoruj je kremem za pomocą rękawa cukierniczego.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *