
Beza kawowa z malinami
1 sierpnia 2019
Pyszna beza w kawowej odsłonie, z kremem waniliowym i malinami. Idealna do kawki w letnie popołudnie. 🙂
/średnica ok.20cm/
Składniki:
- na 2 blaty bezowe:
5 białek
200g cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (drobno zmielona)
- na krem:
250g mascarpone
200ml śmiatanki 30% lub 36%
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
2 krople aromatu waniliowego
maliny
- Rozgrzej piekarnik do 110°C i ustaw termoobieg.
- Ubij białka na sztywno dodając stopniowo cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodaj kawę i wymieszaj.
- Wyłóż masę na blaszkę formując 2 blaty o średnicy około 20cm.
- Piecz przez 2 godziny.
- Kiedy blaty bezowe ostygną przygotuj krem.
- Ubij śmietankę z cukrem pudrem, dodaj mascarpone, aromat waniliowy, kakao i zmiksuj.
- Przełóż blaty bezowe kremem i malinami. Tort bezowy pięknie wygląda ozdobiony kwiatami albo miętą.
Smacznego!

Poprzedni
Sernik na zimno z truskawkami

Nowszy